zondag 10 mei 2009

Beren op de Weg

De tas met documentatie is gereed. We hebben de Rough Guide, een wandelgids, een kaart (Freytag & Berndt) van schaal 1:300.000; enige ANWB-routekaarten om ons door Duitsland en Oostenrijk te loodsen. De Rough Guide kan ik nog niet aan, die pagina's zijn me te grijs. Liever freewheel ik eerst wat door het ANWB-boekje. Dit boekwerkje heeft slecht 12 hoogtepunten, dat is heel wat behapbaarder dan de 20 uit de Rough Guide. Het is uit het Duits vertaald en staat vol aanstekelijke nonsens - men zou er zo een cabaretprogramma uit kunnen compileren.

Ik citeer: 'In Stara Fuzina serveert met bij Frau Toncka authentieke boerengerechten met Bohinj: eigengemaakte worst met spek en pens, daarbij een glas karnemelk en ter afsluiting stukjes fruit. Het befaamde draaiorgel in het café wordt nauwelijks meer gebruikt.'

En: 'Elke donderdag draaien bij Jaka Kusterle de speenvarkens boven het vuur. Vier uur zijn er nodig voor het dier een knapperige korst heeft en zoveel vet verloren dat zijn vlees heerlijk zacht smaakt. Hierbij worden een pikante paprikamousse (ajvar) en geroosterde aardappelpunten geserveerd. Stipt om 18 uur komt een bevriende accordeonspeler en brengt geweldige liederen met veel gejodel ten gehore.'

Wie wil er nu níet naar Slovenie? Vooralnog stoten de kano- en raftingfoto's mij nog een beetje af (Hú nat! en Hú koud!), evenals de foto's van parapenters en van groepen toeristen in grotten, maar wie weet wordt dat anders als we er zijn. Want de grotten zijn als kathedralen. Er zijn wel 1000 grotten, en en er zijn nog maar 60 'ontgonnen'. De wandeltochten door de Alpen, langs rivieren en beelschone meren trekken mij nog het meest aan.

Het hoofdstuk 'Goed om te weten' begint met een paragraaf over De Beer. Naar goed gebruik van de ANWB die volgens mij als missie heeft zijn leden te wáárschuwen. Ooit leek het me leuk om te solliciteren bij de ANWB voor een aantal bladen, maar het idee dat je je lezers niet mocht pesten, maar altijd maar moest wijzen op gevaren weerhield me. Maar goed om te weten. Er Zijn Heel Veel Beren in Slovenie.

Omdat ik mij als verantwoordelijk huisvader verantwoordelijk voel voor de auto en de verzekeringen neem ik bij de ANWB ook het boekje met landeninformatie (Europa) mee. Dat staat werkelijk barstensvol waarschuwingen. Zoals daar zijn: invoegstroken op autosnelwegen zijn soms verrassend kort. Vanuit een niet-EU-land mag je 1 liter melkproducten en 1 kilo wild invoeren. De boetes zijn pittig. Door rood licht rijden: 252 euro (door oranje licht: 126 euro); niet verlenen van voorrang: 200 euro; geen tolwegvignet op de snelweg: 300-800 euro.

Geen opmerkingen: