zaterdag 18 maart 2017

Biografie

 In het vliegtuig lees ik mijn eerste boek: 'Aan het eind van de dag' van Nelleke Noordervliet. Deze auteur ziet er op de een of andere manier zo verpletterend hoogstaand uit dat ik er tot nu toe niet gekomen ben. Mijn collega Frances die tegenwoordig hoofdredacteur is van het kwartaalblad 'Boekensalon' had Noordervliet op de cover van het nieuwste nummer gezet, maar Noordervliets oogschaduw - nogal fors - was niet goed aangebracht. Het ene ooglid had veel meer dan het andere. Het leek een beetje alsof haar een blauw oog was geslagen. Dat Frances dat niet opgevallen was! Ik heb het interview nog niet gelezen, maar het triggerde toch wel om een boek van haar mee te nemen van de bieb.

Ze vertelt het levensverhaal van een linkse oud-minister Katharina Donker. Ze is al op leeftijd, zo rond de zeventig. Er klopt een sociaal wetenschapster aan die haar biografie wil schrijven en daarvoor haar medewerking vraagt. Maar Katharina twijfelt en stribbelt tegen. Maar dat is wel aanleiding om haar leven te overdenken. Die overdenkingen lezen we. Die gaan kriskras van haar jeugd in de Dapperbuurt in Amsterdam-oost tot haat gegoede gepensioneerde leven met ene Simon nu. Haar schooltijd op het Barlaeus-gymnasium, haar studietijd in de linkse studentenbeweging, haar eerste liefde in de jaren zestig met een Spaanse student waar een zoontje uit voortkomt, in de jaren zeventig een levenskunstenaar slash getroebleerd schrijver met wie ze een dochter krijgt, en in de jaren tachtig een Oost-Duitse DDR- journalist.... Ze is heel gedisciplineerd. Het werk gaar voor alles. Een vriendin slash personal assistent lost alle kwesties in het gezinsleven op.

Wat er nou precies gebeurd is dat ze niet met die biografe wil meewerken ontrolt zich maar heel mondjesmaat. Als het aan het eind wél duidelijk is dan mag dit hele boek eigenlijk nog wel een keer opnieuw geschreven  worden. En dan nu eerlijk.

Geen opmerkingen: