woensdag 13 maart 2019

Stuwdam


Het weer blijft ijzig en afschuwelijk - de hele week is de verwachting - en met alle verkoudheden is het beter binnen te blijven. Dus ons weekje weg bestaat vooral uit een beetje uit het raam kijken naar de witte koppen op de golven op het stuwmeer. De verwarming doet het gelukkig weer en we hebben veel boeken mee. Er zijn heel veel wandelroutes maar is gewoon té guur om ook maar een eindje te gaan wandelen.

In het kader dat je het beste kunt omarmen waar je last van hebt maken we een excursie naar de stuwdam. Want waar zijn we! We zijn de enige deelnemers aan de rondleiding en een grappig gidsmeisje leidt ons rond. Eerst de maquette en dan het echte. Deze stuwmeren Lacs de l’Eau d’Heure zijn gebouwd in de jaren zeventig. Wij hadden ons huiswerk gedaan, wisten antwoord op de basisvragen, dus het gidsmeisje is extra gestimuleerd om te vertellen. Ze zijn hier Franstalig en hun Nederlands is nauwelijks te volgen. Erg leuk is dat. 

Als er te weinig water is in het kanaal tussen Charleroi (een Waalse fabrieksstad iets boven hier) en Brussel kunnen ze dat via deze meren bijvullen, maar het komt ook voor dat daar juist te veel water is en dan pompen ze het water omhoog naar het grote meer. Afgelopen zomer met die niet aflatende hitte en droogte moest het water in het grote meer 4 meter zakken. 

We lopen achter het gidsmeisje aan door ondergrondse betonnen gangen, gewelven, waar allemaal mineralen en stalactieten te zien zijn. Wondere kleuren in en op het beton. We gaan in hoge torens met glazen vloeren. Ze heeft claustrofobie, hoogtevrees, liften en watervrees, vertelt ze, maar toch doet ze haar gidswerk met plezier. Ze was altijd kleuterjuf maar dat werk kan ze door rugpijn niet meer doen en nu is ze gids bij de stuwdam. In de zomer op een boot, in de winter ondergronds. 

Ik had nooit kunnen bedenken dat jij zo’n excursie zou uitkiezen, zegt Bobby, die het allemaal razend interessant vindt. Ik vind het ook razend interessant, maar de informatie landt niet allemaal. Dus ik ga maar plaatjes schieten.

Na afloop tracteren we elkaar op heerlijke Belgische wafels.

Geen opmerkingen: