zondag 27 november 2022

De Gliphoeve

Avondje naar de schouwburg, zoals ik me een tijdje geleden heb voorgenomen. Nu met Line naar de voorstelling ‘De Gliphoeve’ van theatergroep Orkater, in samenwerking met het Bijlmer Park Theater. ‘n Tip van Will, die de voorstelling in Amsterdam had gezien. 

Gliphoeve was een flat in de Bijlmer waar veel Surinamers in getrokken waren nadat zij in 1975 naar Nederland gekomen waren. Het stuk vertelt het verhaal van een gezin (moeder en twee kinderen) en de problemen waar zij mee te maken krijgen. Geen woning, geen werk, veel discriminatie. De drugsproblematiek in de grote steden. De criminaliteit op straat en in de Bijlmer. 

De beelden zitten nog in het collectief geheugen geklonken, maar eigenlijk weten we er niet veel van. Zo wist ik niet dat die beruchte flat Gliphoeve gekraakt was. De Bijlmer was opgezet als nette middenklasse wijk, met veel licht en ruimte voor de mensen. 

De moeder in dit verhaal was in Suriname onderwijzeres maar kon hier geen emplooi vinden, alleen als schoonmaakster. De dochter is heel maatschappijkritisch en gaat uiteindelijk rechten studeren. De zoon Glen gaat in de drugshandel en verdwijnt uit beeld. Het verhaal wordt gespeeld in een mooi decor dat zo’n betonnen flats verbeeldt. Het is mooi muziektheater.

VPRO-radiodocumentaire over Gliphoeve:

Geen opmerkingen: