vrijdag 4 november 2022

Der Brabander

Op naar de sauna in Hotel Der Brabander te Winterberg. Ik zeg steeds per ongeluk Wittenberg, maar dat is waar Luther zijn stellingen aan de kerk sloeg.  We gaan er de zinnen te verzetten. Het is alweer te lang geleden. 

Ik ben geen saunaganger van huis uit, moet altijd een drempel over. Maar als ik die over ben is het heerlijk. Sauna Den Ilp (boven Amsterdam-Noord/Landsmeer) is mijn belangrijkste referentiekader qua sauna’s. Een paar jaar geleden gingen we een keer in Spa naar een sauna en toen bleek bloot helemaal uit. Het was een enorm wellness-center met grote zwembaden, maar in nog maar een heel klein hermetisch afgesloten stukje mochten de bloteriken. Wij hadden de badpakken niet in de tas gestopt, want we gingen immers naar de sauna…

Eigenlijk wilden we niet naar deze sauna, omdat die ‘Der Brabander’ heet, en van Brabandere is, maar vergeleken met de andere sauna-gelegenheden in de wijde omtrek lijkt het toch de aardigste. En dichtbij. De sauna is onderdeel van een heel houtje touwtje vakantie-complex, niet heel groot, geen dompelbad en geen bubbelbaden, maar wel aardig ingericht. Oosters. Met Boeddha’s en edelstenen. Aangenaam.

Ook hier zijn ze preutser geworden dan wij gewend zijn uit Den Ilp, de sauna-gangers draperen voortdurend handdoeken en badjassen om zich heen. In het zwembad van het hotel mogen de sauna-gasten ook, maar alleen bedekt mét textiel. 

We blijven er vijf uur. Doen drie rondes sauna’s en een heerlijk hapje. Het is echt goed voor lijf en leden. Van tevoren heb ik nooit zo’n zin in, al dat bloot, maar als je je er aan overgeeft voel je al gauw de heilzame werking. Misschien moeten we thuis desauna moeten ookmaar weer in het leven gaan vlechten. We hebben een luxe sauna ‘Spa Sereen’ aan de Maarsseveense Plassen, je hoort de mensen over een beroemde sauna in Soesterberg, er is een kleinere sauna ‘Wijn & Wellness’ aan de Biltstraat, en een Marokkaanse hammam ‘Pretoria’ aan de Pretoriadreef in Overvecht. 

Geen opmerkingen: