dinsdag 9 april 2019

Scheppingsverhaal

Ik hóef natuurlijk niet altijd stad en land af te reizen voor een museum, wij hebben hier te U. tenslotte ook het Centraal Museum. Momenteel hangt daar o.m. een expositie(tje) over Peter Vos, beroemd tekenaar, herinnert u zich hem nog? Die heeft jarenlang te U gewoond. Er is net een herdruk verschenen van zijn ‘Scheppingsverhaal’ dat hij in 1959 maakte en ter gelegenheid daarvan heeft het museum een zaal aan zijn werk gewijd. Waarbij de wens/ambitie wordt uitgesproken om veel meer van ‘s mans werk in de collectie op te nemen. 

Peter Vos zit sterk in mijn geheugen. 

Dit boekje maakte hij voor zijn eerste geliefde Mieke Heijbroek. Zijn tweede geliefde was geloof ik Fritzi Harmsen ter Beek, de derde Renate Rubinstein. En nog zo wat. Voor allemaal maakte hij mooie boekjes. Hij maakte ze allemaal het hoofd op hol met zijn charmante kop en zijn prachtige tekeningen van mensen en dieren. Maar als je even doorzoekt was hij alcoholist en die had nare trekjes waardoor de mooie liefde niet de mooie liefde bleef en ze hem vaarwel zeiden, al die bijzondere geliefden. Ik zag van de week al een documentaire over hem. 

De tentoonstelling is een om verliefd op te worden. Al die fijne tekeningen in schriftjes, op blaadjes, in notitieboeken. Gelegenheidstekeningen, series, reigers, giraffen, mussen, you name it. Zo mooi, zo aandachtig, zo precies, zo onpretentieus, zo voor het plezier. 

Dat scheppingsverhaal, waarvan nu dus een heruitgave is verschenen bij uitgeverij Rubinstein, is ook zo vertederend. God, die eruit ziet als een baardige monnik, knutselt en kleit een beetje de wereld bij elkaar, en dan ook de mens, een jongetje dat in zijn eentje speelt en dartelt, tot hij zich alleen gaat voelen als hij ziet dat alle dieren met zijn tweeen zijn. De vrouwtjesmens is heel geslaagd en kan het heel goed met de jongetjesmens vinden en daar wordt God heel jaloers op en dan zet hij hen uit het Paradijs. Het boekje verscheen in 1966 en beleefde toen herdruk na herdruk. Het zou kunnen dat het toen veel provocerender was dan nu. 

Geen opmerkingen: