woensdag 24 april 2019

Mosul

Heel indrukwekkende documentaire gezien: ‘Stad van twee Lentes’ over de bezetting en bevrijding van de Iraakse stad Mosul die enige jaren de hoofdstad was van het kalifaat van IS. Er worden twee vrouwen gevolgd: Ala, een meisje van 11 in een VN-vluchtelingenkamp en VN-gezant Lise Grande (en aan haar zijde Jan Waltmans, de Nederlandse ambassadeur in Irak), die proberen een veilige terugkeer voor vluchtelingen te faciliteren en de stad weer leefbaar te maken.

Zodra Mosul bevrijd is wil de vader van het meisje terug. De stad is totaal vernield. Verschrikkelijk. En daar loopt ze dan in haar roze kleren aan de hand van haar vader. Hier was de apotheek. Hier was een garage. En voor de VN is er aan het opbouwen van weer enige basisvoorzieningen geen beginnen aan omdat de Iraakse regering zo corrupt is. 

De positieve energie van zowel Sas en Lisa is zo ongelofelijk. Het meisje wil heel graag een tuintje, dat zegt ze al in het kamp als haar vader vraagt wat ze het allerliefste wil. Dat er weer wat groeit in die kale woestenij. 

De film is gemaakt door Frederick Mansell en Laurens Samsom, die meer dan honderd uur filmden tijdens meerdere bezoeken aan Irak, met een duidelijk doel voor ogen: de oorlog invoelbaar maken. Eerder lieten zij al zien hoe ze een groot en complex conflict terug kunnen brengen tot menselijke proporties met hun documentaire 'Team Gaza', over een voetbalelftal in de Gazastrook.

Kijk ernaar via Uitzending Gemist:

Geen opmerkingen: