Dagje Zwolle. Ik wil graag de tentoonstelling zien van Marianne Werefkin in Museum De Fundatie. Zij was een Russisch kunstenares, 1860-1938, een van de eerste expressionisten, woonde in München (tot WO-I) en daarna in Zwitserland. Ze was met Alexej von Jawlenski, ook een expressionist, en samen waren zij bevriend met Wassily Kandinski en Gabriele Münter. Marianne was behalve een getalenteerd en gedreven kunstenaar ook een goeie verbinder en ze organiseerde allerlei kunstenaarsverbanden.
In de jaren dat zij met Von Jawlenski was heeft zij zelf weinig geschilderd en vooral voor hem gewerkt. Wel schetste ze veel, Alexej was een niet erg trouwe partner en hij kreeg een relatie met Mariannes dienstmeisje (die met haar mee was gekomen uit Rusland toen ze nog maar 11 was). Die twee kregen ook een zoontje. Ze woonden met zijn allen in één huis. Marianne vond het vreselijk, maar bleef toch en zorgde ook voor het zoontje.
In 2018 was ik naar een tentoonstelling over Von Jawlensky met als ondertitel 'expressionisme en devotie' in het Kunstmuseum in Den Haag, daar kwam ik het verhaal van hem en Marianne en het dienstmeisje ook al tegen. Marianne werd daar ook wel zijn 'mecenas' genoemd. Ik ben benieuwd hoe de samenstelster van deze tentoonstelling (de directeur van Museum De Fundatie) deze relatie duidt. (https://www.museumkijker.nl/expressionisme-en-devotie-zoektocht-alexej-von-jawlensky-in-gemeentemuseum-den-haag/)
Uiteindelijk trouwde Alexej met de jonge vrouw en toen bleef Marianne alleen en berooid achter. Maar toen schilderde ze wel weer. Landschappen. Mensen in landschappen. Tuinen. Vrouwen. Arbeiders. Weersomstandigheden. Met veel kleur en grote intensiteit. Mooi werk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten