zondag 13 oktober 2024

Valentina Tóth


Gaat dat zien: de voorstelling 'Wildbloei' van Valentina Tóth (1994). Zij is actrice, zangeres, liedjesschrijver en theatermaker. In 2022 won zij zowel de juryprijs (Wim Sonneveldprijs) als de publieksprijs tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival. Door de Volkskrant werd zij uitgeroepen als hét Comedy Talent van 2023.

Ik weet niet meer hoe of waar ik haar (naam) tegenkwam, het was circa een half jaar geleden, maar ik wist meteen dat ik met Hani501 hier naar toe wilde. De speellijst bracht ons vanavond naar het Fiji Theater in Zeist. Geweldig! (Eerder hadden we een fantastische voorstelling bij het bizarre duo nOOB te Sneek. We deden ook Plien & Bianca in Lelystad, maar daar vond ik toen niets aan. uit deze reeks concluderen wij een voorkeur voor getikte vrouwspersonen.

Valentina Tóth was ooit een wonderkind in de klassieke muziek, pianist, ver geschopt, maar ze vond het afgrijselijk, en nu is ze cabaretière of hoe je dat noemt. Een heel bijzonder goede veelzijdige one-woman-show met als leidraad 'de hysterische vrouw'. Ge-wel-dig.

Aan het eind van de voorstelling na het lange applaus zegt ze dat de voorstellingen nog lang niet uitverkocht zijn: zegt het voort. Bij dezen.



Geen opmerkingen: