zaterdag 12 oktober 2024

Burgerparticipatie

Vanmiddag was de première van de documentaire 'Goed doen voor de stad' van Babbe de Thouars over de wording van Natuurgebied Zuilen. Ik heb hier denk ik best vaak over de kwestie geschreven, over het droom-natuurgebiedje waar wij aan wonen (zie de tag 'natuurgebied Zuilen')

Naar het oordeel van de Utrechtse politiek heeft de stedeling behoefte aan “nieuwe longen”. Het landelijk gebied aan de noordwestkant van de stad tussen de stad, de Vecht en Slot Zuylen zou meer ruimte moeten bieden aan mogelijkheden voor sport en recreatie. De doelstellingen van de gemeente voor het natuurgebied: toegankelijker maken voor de mens, en de biodiversiteit vergroten. De huidige gebruikers, en veel omwonenden, zijn tegen de plannen. Men wil de verstilling en de schoonheid van het eeuwenoude boerenlandschap behouden. De toekomst van de kleine melkveehouder die zijn koeien in het gebied laat grazen is hoogst onzeker.

Vanwege het ongemeen heftige protest uit de buurt liet het gemeentebestuur vanaf mei 2023 inwoners van Utrecht meedenken over onderdelen van de nieuwe inrichting van het gebied. Documentairemaakster Babbe de Thouars volgde dit intensieve proces met de camera. Het resultaat is een bijzondere film die een complex traject van burgerparticipatie blootlegt en in beeld brengt. Zij filmde als neutrale toeschouwer de worsteling van ambtenaren en andere deelnemers aan dit proces, dat nu en dan voor scherpe tegenstellingen zorgde.

De theaterzaal in het Zimihc Zuilen zit bomvol voor de première. Heel interessante film, die natuurlijk nog op tv uitgezonden moet worden. Hij is gemaakt voor/door de Stichting U-in-de-wijk-producties. 

Geen opmerkingen: