woensdag 4 januari 2012

Mama Afrika

Ik had/heb een elpee van haar. Het zou me niet verbazen als ik haar heb zien optreden, maar dat weet ik niet meer zeker. We dansten op feesten vaak op het nummer 'Pata pata'. Nu hoor je haar zeggen dat ze niets met dat nummer had. 

Zangeres Mirjam Makeba werd geboren in een Zuid-Afrikaanse township, brak door als jazz-zangeres en groeide onder de vleugels van Harry Belafonte uit tot een muzikale en politieke legende.

Miriam Makeba had enorme présence en nam publiekelijk nooit een blad voor de mond: 'Ik praat geen politiek, ik zeg de waarheid.' In 1963 sprak ze de Verenigde Naties toe en werd ze een boegbeeld van de anti-apartheidsstrijd. Het leverde haar de koosnaam Mama Afrika op.

Dertig jaar leefde ze een leven in ballingschap in de VS, Guinee en België. Ze trouwde vijf keer. Ze wist zich omringd door president John F Kennedy, filmacteur Marlon Brando en zangeres Ella Fitzgerald. Ze scoorde een internationale tophit met 'Pata Pata'. Dat juist dit apolitieke dansnummer zoveel succes had, deed haar licht verdriet maar ze klaagde er niet over: 'Het publiek kiest wat het wil'. In 1990 vroeg Nelson Mandela haar persoonlijk 'thuis te komen' en terug te keren naar Zuid-Afrika. Ze overleed in 2008 in Italië aan een hartstilstand. De NTR-documentaire viert haar stem, haar charisma en haar idealisme. 

Geen opmerkingen: