woensdag 25 januari 2017

Troost

Hoe verweer je je tegen het nieuws? De nieuwe werkelijkheid? De populistische politici die terrein winnen en innemen. Een heel klein beetje door te lachen om satirische filmpjes als van Arjen Lubach van afgelopen zondag. Zijn verzoek aan Donald Trump. Ik weet niet of u het al gezien heeft, maar zo niet, zie hier.

Het filmpje is op Facebook al 42 miljoen keer bekeken en het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog vele malen hoger. Vele internationale media besteedden er dinsdag aandacht aan in hun rubrieken. Het filmpje heeft zelfs tot een petitie geleid in Amerika. die op een speciale website van het Witte Huis staat waarop gewone burgers dergelijke verzoeken kunnen indienen. Wanneer 100.000 mensen de petitie binnen een maand tekenen, wordt het verzoek ingezien door de Amerikaanse overheid en moet die met een reactie komen. 'Nederland heeft in het kader van de eerste nieuwe Amerikaanse initiatieven verzocht om simpelweg op de tweede plaats te komen', staat in de motivatie van de petitie, die sinds dinsdag online staat. 'Op de tweede plaats staat nog niemand en Nederland heeft het netjes gevraagd voordat iemand anders dat deed', aldus de initiatiefnemer. 'We'll make them great too. We can do it.'


Ook sterk was Lubachs item over de mislukte inburgeringscursussen. Je ziet zo'n onderwerp bloedeloos op het nieuws: inburgeringsbeleid (waarbij migranten sinds dit kabinet Rutte 2 zelf hun cursussen Nederlands en inburgering moeten uitzoeken en bekostigen) is mislukt. Vroeger zorgden gemeenten ervoor. Bemiddelden. Deden misschien niet alles goed, vast niet, maar waren erop aanspreekbaar. Nu is er een wildgroei aan inburgeringscursussen. En de migranten die geen Nederlands kennen moeten zelf hun cursus uitkiezen.

Geen opmerkingen: