zondag 29 januari 2017

Met de muziek mee

Met Nol en Ernie gaan we naar een concertje in een nooit-van-gehoord-zaaltje MerkAz aan de Magdalenastraat bij de Nieuwegracht. Daar treden op de saxofonist Benjamin Herman en de gitarist Anton Goudsmit. Jazzlegenden. Vooral Ernie is vooraf wild enthousiast. Zij speelt zelf nu tien jaar saxofoon.

Het zaaltje is in de voormalige weeshuis-synagoge, die een paar jaar geleden weer in bezit kwam van de joodse gemeenschap die in Utrecht altijd vrij klein is geweest. Er 'kerkt' ook de liberale Joodse gemeente in. En af en toe zijn er concertjes. Ik stuitte op een foldertje - ik denk in de Literaire Boekhandel waar ik het dure boek Rijks kocht. Aan het eind van het concert pleit Benjamin Herman voor het blijven bezoeken van de kleine zalen, nu het machtige Tivoli/Vredenburg bijna alle andere zalen in de stad opgevroten heeft. Rasa had dit weekend zijn laatste concert. Ik ben helemaal voor kleine zalen.

Het is een geweldig leuk optreden. Met zoveel plezier, gemak, souplesse. Als ik op internet zoek en zijn Facebook bekijk treedt deze saxofonist bijna elke avond op. Grote en kleine zalen. En blijkt dat ik vorige week nog naast ze gestaan heb, zie ik nu, bij het openingsfeestje van het Boekenvak in het Nemo. Ze speelden voor en met Jules Deelder. Ik vond hem vooral een Deelder-kloon. Ze werden toen niet aangekondigd. Het was een vreselijk  overcrowded feestje, zo vol dat ik alleen maar weg wilde. En zeker geen aandacht had voor de muziek. Nu dus zomaar in de herkansing.

De avond eindigt in Rubens Proeflokaal op de kop van de Nieuwegracht, waar ze bij elk biertje en elk wijntje een heel verhaal vertellen. Het goede leven. Wat een mooie avond. Ik breng als onderwerp mijn aanstaande verjaardag. Een kroonjaar. De hamvraag is: doe ik het groot of doe ik het klein? Soms wil in en petit comité naar Griekenland ofzo, net als met mijn vijftigste, soms wil ik een echt feest. Nol gaat zijn band Crazzjazz vragen of ze kunnen/willen optreden.

Geen opmerkingen: