zaterdag 21 januari 2017

Plantsoen

Op de Facebookpagina van ons plantsoen heb ik om foto's van vroeger gevraagd en toen kwam zomaar deze. Wat een prachtig beeld. Omstreeks 1957, mijn geboortejaar, zou dit plantsoen aangelegd zijn. Ik kan me niet goed voorstellen hoe het hier toen uitzag. De Beatrixlaan achter ons is een mooie jaren-dertig-straat. 

In 1954 werd de gemeente Zuilen 'geannexeerd' door de stad Utrecht, zeggen ze hier, en daarna zijn die treurige flatjes gekomen, rij na rij, waarvan de meeste in de afgelopen jaren weer afgebroken zijn. Wij wonen op de plek van zo'n afgebroken flat.

Ik vermoed dat die flats in de weilanden werden gezet. En temidden van die zouteloze flats kwam hier en daar dan een plantsoen, om het geheel iets leefbaars te geven. Het was de wederopbouw. Misschien waren veel mensen toen heel blij met die flats, en was het een grote verbetering met wat ze daarvoor hadden. Woonden jonge echtelieden bij gebrek aan woningen in bij ouders en schoonouders. En hadden ze hier dan lucht en ruimte. Vergelijkbaar met in Amsterdam de wijken Bos & Lommet, Slotermeer, Slotervaart en Osdorp. 

En nu wonen we hier allemaal tezamen: Zuilenezen en Zuilenaars. De eersten zijn hier geboren en getogen vóór 1954, de laatsten zijn na 1954 ingestroomd. 

Dat zo'n foto zomaar gedeeld wordt, daar word ik heel blij van. 

Geen opmerkingen: