maandag 30 januari 2017

Rusteloosheid

Tot 'beste spirituele boek van 2017' is gisteren verkozen Rusteloosheid. Pleidooi voor een mateloos leven van de Vlaamse filosoof Ignaas Devisch. Het gaat op een positieve manier over onrust, over alles willen, niets willen missen. Doorgaans gaan boeken in de spirituele hoek over het zoeken naar rust. Deze man is meer mateloos geboeid door wat dat is dat mensen zoveel willen. Volgens hem is het levenslust, niets willen missen, het leven volop willen leven.

Devisch was gisteren te zien in het programma 'Jacobine op Zondag', Ik kijk het terug. Aan tafel zitten ook schrijfster Rosita Steenbeek die wat mag zeggen over over compassie, filosofe Joke Hermsen over verschillende manieren van beleven van tijd (zij legt dat uit aan de hand van de Griekse begrippen 'chronos' en 'kairos') en Hinne Wagenaar die een nieuw hedendaags klooster Nijkleaster heeft opgezet in (ik meen) Friesland, waar mensen even uit de rusteloze tijd kunnen stappen.

Hoewel rusteloosheid een thema is dat mij regelmatig bezighoud vind ik het gesprek aan tafel behoorlijk onbevredigend. Het komt denk ik doordat de gesprekken te kort zijn, hapsnap, niet uit de verf komen. Misschien gaan gesprekken zo in-het-echt, maar op tv is een beetje gewauwel. Die gasten hebben allemaal boeken geschreven en daar lange betogen opgebouwd, die zijn niet per se sterk in drie minuten.

Gelukkig is er de krant. Een interview met Devisch uit 2016, toen dit boek net was verschenen. 'Ik constateer iets in mijn omgeving en het is mijn job daarover na te denken.' Hij ziet het "druk, druk, druk" hebben. 'Ze hunkeren naar rust en vertraging in hun bestaan en zoeken naar balans en evenwicht. Maar ze plannen hun vrije tijd vol activiteiten. Er moeten cursussen Frans gevolgd, er moet geyogaat en gemediteerd. Er zijn feestjes te bezoeken, er moet buiten de deur gegeten, iets leuks ondernomen. Zelfs een etentje thuis mondt uit in een krachttoer met een mooi gedekte tafel en zelfgemaakte raviolischelpjes. De vraag die hij stelt is simpel: als we zoveel last hebben van de drukte, waarom zoeken we die dan zelf op?' Volgens hem kan rusteloosheid een gevuld en druk leven opleveren, wat iets anders is dan een gejaagd en onbevredigend leven.'

De journalist Rinskje Koelewijn weet het even niet: 'Ik proberen niet steeds terug te bladeren naar wat de 17e-eeuwse filosoof Blaise Pascal zei over rusteloosheid: de oorzaak van alle ellende is volgens hem: het onvermogen van de mens om rustig in een kamer te blijven. Al was het maar heel even.'

Geen opmerkingen: