zaterdag 6 juli 2019

Elke

In Trouw van vandaag staat de laatste aflevering van de column van de schrijfster Elke Geurts. Ik weet niet of u haar kent en volgde, zij schreef pijnlijk eerlijk eerst een blog en toen een column over haar scheiding. Dat werd een zeer succesvol boek: Ik nog wel van jou. Ik heb haar al die tijd gevolgd. Vooral in het begin toen haar man haar de wachr had aangezegd was ze pijnlijk precies en eerlijk. Ze hoopte met haar schrijfsels haar vertrekkende man weer terug te kunnen veroveren. Ze kon niet geloven dat het voorbij was, weigerde te geloven dat het voorbij was.   

Twee dochtertjes hadden / hebben ze. Ze woonden op IJburg en zij verhuisde uiteindelijk naar een klein appartementje in Amsterdam-West, ik denk De Baarsjes. 

Op een gegeven moment glimpte er afgelopen jaar af en toe een nieuwe liefde tussen de regels door, maar daar ging het nooit over. Dat wrong. Vond ik. 

Nu in haar afscheidsstuk heeft ze het over een radio-interviewer M. die haar zo begripvol en aardig interviewde. Dat moet te vinden zijn en ja hoor. Bijzonder om daar naar te luisteren. Het is een heel huiselijk gesprek. Het geeft het iets extra’s als je weet dat daar - later - een nieuwe liefde uit groeit. In het slotstuk schrijft ze dat hij haar later nog wens interviewde. En nog weer later haar appte dat hij gescheiden was. Nu hoor je dat hij in dat interview al aan het uitzoeken was hoe hij zelf moest scheiden.

Bijzonder ook om haar echte stem te horen die heel anders is dan de stem die haar werk heeft in mijn lezershoofd. Ze formuleert op papier zo scherp precies. Mondeling lukt haar dat niet, klinkt ze meer gewoontjes. Zou ik haar nooit drie jaar volgen.

Misschien gaat ze door als blog. Ik vond haar beter als blog.


Geen opmerkingen: