dinsdag 16 juli 2019

Not In My Back Yard

Sinds gisteren is er een zeer lokaal gevecht gaande over een dance-festival in onze backyard. Het gaat om het Smeerboel Festival (nooit van gehoord) dat op 14 september zijn tiende verjaardag viert. Tot nu toe was het in Papendorp dat een bedrijventerrein is, maar nu hebben ze hun oog laten vallen op het natuurgebiedje Oud-Zuilen langs de Vecht, tussen onze wijk Zuilen en het dorp Oud-Zuilen uitgekozen. Prachtig leeg en stil is het, een oase, een geschenk uit de hemel. 

Gék word je van die festivals. Die herrie. Hoe een paar jaar geleden het gevecht tegen zulke festivals in het Flevopark in Amsterdam-Oost is afgelopen weet ik eigenlijk niet. Als het niet (meer) je eigen backyard betreft dan gaan zulke kwesties al gauw langs je heen, maar als het wél om je eigen backyard gaat... Wat sommige mensen leuk vinden, ervaren anderen regelrecht als hell! Ik plaatste een oproep tot tekenen van de petitie on de straat-app, met deze foto erbij. Voor mij was die dé illustratie van waarom we dat festival moesten stoppen, maar anderen reageerden dat ze het er heel gezellig uit vonden zien. O ja, dat kan ook. Ik vind zowel zoveel mensen op een kluit als de decibellen die zo’n festival produceert afschuwelijk.

Slot Zuylen is de petitie gestart. 14 september is Open Monumentendag en als er zo’n festival dendert dan komt er natuurlijk geen museumbezoeker. De tennisvereniging heeft ook geprotesteerd want ze hebben die dag net tennistoernooi. Het zijn geen indrukwekkende opponenten, nee. Verder is er nog de Dorpsraad van Oud-Zuilen en er zijn twee tuincomplexen en een atletiekbaan. Dat is de charme van dit gebied, dat er weinig meer is dan natuur.

We zijn heel benieuwd hoe de gemeente gaat besluiten. Laten we niet al te optimistisch zijn. Het Appelsap Festival heeft de strijd tegen de natuurliefhebbers en omwonenden in het Flevopark ook gewonnen, zie ik nu. https://www.artiestennieuws.nl/95137/fotoreportage-appelsap-fresh-music-festival-2018

Verder lezen:
- De petitie (u kunt ook tekenen!)


Geen opmerkingen: