zaterdag 31 december 2022

Dubai

Nog één boek lezen voor het nieuwe jaar: het Gordijn van Kader Abdolah. Op de een of andere manier is dat rustgevender dan een film of een documentaire kijken. Ik heb dit jaar nog geen ‘Gelezen in 2022’-lijst gemaakt. Omdat ik bang ben dat ik veel minder gelezen heb dan andere jaren? Oppervlakkiger ben geworden? Ongeconcentreerder? Ook mijn Jaaroverzicht 2022 heb ik niet geschreven. Misschien morgen. 

Kader Abdolah lees ik graag. In deze novelle beschrijft hij hoe hij en zijn vrouw naar het vreselijke oord Dubai gaan om daar nog een keer zijn moeder te ontmoeten, die oud is en dementerende. Zijn zus komt met haar mee. Iran ligt vlakbij Dubai, aan de andere kant van de Perzische Golf. Het is een wonderlijke ontmoeting, de moeder beweegt op golven van weten en fantasie. Ze gaan met haar de woestijn in, en ze wil graag naar Mekka, en daarom brengen ze haar naar Abu Dhabi waar ook een fantastische moskee is. 

Als je geboren bent in Iran en moet vluchten naar Nederland en je kunt je oude moedertje nog één keer in Dubai ontmoeten in de vijandigheid tussen Arabieren en Perzen, de Iraanse geheime dienst op elke hoek… dan heb je toch een leven waarover bijzondere verhalen te vertellen zijn.

Geen opmerkingen: