dinsdag 6 december 2022

Palmen en Duras

In de vroege ochtend in KiKo liggen kijken naar het boekenprogramma ‘Brommer op zee’ met Connie Palmen. De presentatoren Ruth Joos en Wilfried de Jong lopen met haar door Parijs om te praten over schrijvende vrouwen, alcohol, de liefde, oude verruïneerde gezichten en over de Franse schrijfster Marguerite Duras. Ik heb altijd een beetje een hekel gehad aan de geaffecteerde stemgeluid van Connie Palmen maar ik heb wel bijna alles van haar gelezen. Zoals ze alle aspecten van het leven onderzoekt en fileert. Uitvergroot. 

Blijkbaar komt er een nieuw boek van haar aan, volgend jaar, een verzameling essays over schrijvende vrouwen. Dat boek wil ik wel. Misschien wil ik Duras ook wel lezen. Ik heb Duras nooit gelezen. 

In 2017 schreef Palmen al een boekenweekgeschenk getiteld De zonde van de vrouw over vier begaafde en beroemde vrouwen die zichzelf te pletter zopen: Marguerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith, en de actrice Marilyn Monroe. Dit nieuwe boek zal wel een uitwerking van die eerste verzameling zijn. Zelf drinkt Palmen nu niet meer.

Het programma ‘Brommer op zee’ houdt helaas op. Er kijken wekelijks 150.000 mensen naar. Het gaat vervangen worden door Eus’ Boekenclub. Vooralsnog jammer. Eus zie je al overal. Ik vind ‘Boeken aan zee’ een heel mooi programma.

Geen opmerkingen: