zondag 19 februari 2023

Cold War

Ik kijk naar de film ‘Cold War’, VPRO. Poolse zwart-wit film uit 2018 over een jazzmuzikant Wiktor die uit het communistische Polen naar Parijs vlucht, begin jaren 50. Hij zoekt jonge mensen voor een traditionele zang-en-dansgroep. Hij is stapelgek op een jonge zangeres Zula, die als hij haar vraagt mee te vluchten op het laatste moment de stap naar het westen toch niet waagt. Ze is bang dat zij niet genoeg kwaliteiten heeft om in een vreemd land succes te krijgen. Hij wordt in Parijs wel een goede jazzpianist, maar daarnaast toch vooral ontheemd.

Mooie film. Ik heb ‘m ooit gezien, herinner ik me wel, maar ik weet er erg weinig meer van. Op mijn blog is ik terug te vinden dat ik ‘m in 2018 zag in Rialto op de Ceintuurbaan in Amsterdam. Met Will. Het was dé film van 2018. 

Dat uitstapje herinner ik me nog goed. We gingen vroeg en aten na afloop een pizza in een nieuwerwetse pizzeria in De Pijp, je kon een pizza eten op vertoon van je bioscoopkaartje. Het was er druk, hip, vol jonge mensen. Ik woonde al een paar jaar in Utrecht maar vond het zó ouderwets gezellig dat ik vanaf toen wel elke week met Will in Amsterdam naar de film wilde. Toen ik in de Jordaan woonde en zij aan de Weteringschans gingen we elke week wel naar de film en dan een afzakkertje bij Eylders op het Leidseplein.
 

Geen opmerkingen: