donderdag 7 februari 2019

Leonard Freed

Hani501 heeft de tentoonstelling ‘Worldview’ uitgekozen, van de Amerikaanse Magnum-fotograaf  Leonard Freed in het Joods Museum van België, ofwel het Musée Juif de Belgique. De expositie heet niet voor niets ‘Worldview’: die man is overal bij geweest. De marsen voor de zwarte burgerrechtenbeweging in de jaren zestig in de USA, de oorlog in Israël Palestina in 1967, de bouw van de Muur in Berlijn in 1965, de Revolutie in Roemenië in 1990, om maar wat te noemen. Hij stond er midden tussenin. Ze lijken toevallig genomen, vaak ook mensen op de rug, beetje bewogen en onscherp, ongeposeerd. Het zijn foto’s zoals ze nu niet meer veel gemaakt worden. Ze werden veel gebruikt voor bij tijdschrift-artikelen.

Ze lijken soms toevallig geschoten, maar aan de contactsheets die er ook hangen zie je dat hij rolletjes volschoot en heel precies koos welke uiteindelijk de foto werd. Dat is natuurlijk hoe fotografen werken: heel veel schieten tot de juiste foto zich voordoet. Vandaag de dag is het vak van fotograaf heel erg veranderd, door de digitalisering. Iedereen maakt foto’s. Fotojournalisten worden slecht betaald. Jammer is dat.

Dit zijn indringende foto’s die zich meteen in je geheugen branden.

Door slaapgebrek zijn we allebei bovenmatig moe en er vallen bij een film over de foto’s van deze fotograaf bijna in slaap. Dus maar naar ons hotel voor een eerste middagdutje. We hebben een heel deftig hotel met grote marmeren entree.

Over de tentoonstelling:

Geen opmerkingen: