Gelezen: Het beste uit onszelf door Michael Bijnens. Het ligt in de bibliotheek bij de nieuwe boeken en het is van uitgeverij Pluim, wat ik wel als een soort kwaliteits-aanbeveling opvat. Michael Bijnens is een Vlaamse theaterschrijver die voor diverse theatergezelschappen van naam theaterstukken schrijft. Zijn debuut - zo lees ik ergens - ging over een jongen die de zoon is van een prostituée (wat een autobiografisch gegeven is) die gaat optreden als haar pooier. Misschien niet al te behaaglijke lectuur maar wel relevant. Zondag is nu leesdag aan het worden.
Dit is inderdaad een ruig boek. Hoofdpersoon is een mislukte obese alcoholistische komiek Lewis van 55 jaar in New York, die optreedt in een bedenkelijk lokaal waarvoor hij zelf op straat klanten (toeristen) moet werven. Op een avond ziet hij zijn dochter Amy in de zaal zitten, die hij al acht jaar niet gezien heeft. Er volgt een adembenemende achtervolging in de metro, waar hij haar uiteindelijk te pakken krijgt met de hulp van een dakloze bedelaar.
Er is zijn ex Samantha een neurologe met een succesvol bedrijf in mindfullness en een zoon Alexander die dat bedrijf groot gemaakt heeft. De dochter gaat er ook werken en slaat om van scheldend suïcidaal kreng naar een softe mediterende middelmaat. De obese mislukte doorgaans dronken Lewis zoekt en smeekt om aansluiting bij zijn voormalige gezinsleden, maar dat zit er niet (meer) in. Het is kritisch op de huidige maatschappij waarin succes de norm, maar ook op de cursussen boeddhisme en Mindfullness, die ook door bedrijven worden ingezet om ongelukkige personeelsleden te temmen.
Ja het is een goed, relevant en onaangenaam boek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten