maandag 25 januari 2021

Rode kool

Er staat nog één stronk andijvie in de moestuinbak, maar op de een of andere manier wil ik toch geen stamppot andijvie maken. Op de site van Jumbo vind ik een recept met rode kool en saucijsjes. Daar heb ik meteen enorme zin in. 

Rode kool was iets wat Mutti vroeger vaak maakte. Mutti was van de traditionele Hollandse pot en we hadden een groot hongerig gezin. Aardappelen groenten, gehaktbal, jus. Zij maakte acht gehaktballen uit een pond gehakt, en de groente van de reclame. Rode kool was vaak op woensdag in de reclame. Dan rook de hele wijk naar rode kool. Wat herinner je je toch rare dingen. Maar bij rode kool (volgens mij deed ze er kruidnagel bij) kregen we geloof ik ook saucijzen. 

Het is me toch een partij lekker! In dit recept stoven ze de rode kool met appelmoes. Ik doe een goudrenet. Ik heb nog rode bessen chutney die ik in oktober maakte en ik had al ergens gelezen dat de Denen die op rode kool eten. Mmm. Bobby vindt het ook heerlijk. Sentimental journey

Dan moet ik nu met schaamrood op de kaken denken aan dat wij allemaal (zes kinderen) altijd zo snel aten en voor zover ik mij herinner niet of nauwelijks Mutti bedankten voor het koken. Er werden wel grappen over gemaakt dat men in het Noorden niet erg scheutig is/was met complimentjes aan de kok. Het mooiste compliment zou zijn: ‘Ik zeg toch niks?’



Geen opmerkingen: