zondag 30 oktober 2016

Bridge over troubled water

We zijn te eten bij Nol en Ernie, die pal aan het Amsterdam-Rijnkanaal wonen. Daar is de afgelopen weken de nieuwe fietsersbrug ingehangen: de Daphne Schippers brug. Die moet de wijk Leidsche Rijn verbinden met de binnenstad - via de wijk Oog in Al. Er zijn jaren gedoe en overleg aan vooraf gegaan. Vanwege het vele vrachtverkeer op het kanaal moet de brug heel hoog zijn en het fietspad zou precies uitkomen naast een school. Als mensen daar uptempo van af sjezen voorziet iedereen de ongelukken. 

Toen zijn de scholen die er stonden afgebroken en is er een nieuwe school gebouwd waar dan fietspad overheen meandert. Het is een héél bijzonder project.

Het gebeurt allemaal pal naast het huis van Nol en Ernie. Het inhangen van de brug heeft dagen en nachten geduurt. Ernie heeft het gedetailleerd gedocumenteerd met prachtige foto's,

Ze woonden er nu bijna 10 jaar. Het was een beetje het einde van de wereld daar. Eerst hoorden ze in hun huis de A2 razen, maar die is inmiddels ondertunneld. Nu komt daar dus die fietsersbrug.

Wat ik nu opmerkelijk vind is dat de huizen van Leidsche Rijn echt dichtbij zijn. Er liggen nog steeds dat kanaal en de groenstroken van Rijkswaterstad tussen, maar toch. Ze wonen ineens weer in de stad, in plaats van aan het einde van de wereld. Zelf hebben ze het over de ontwaarding van hun woning, maar ik heb het gevoel dat het nu eerder een beetje Goudkust is waar zij wonen, met die ruime jaren dertig woningen en de lommerrijke laan. Dat is een nieuwe blik op de zaak.

Ze zijn er nu bijna aan gewend.

Geen opmerkingen: