dinsdag 18 oktober 2016

Tan

Maarten en ik zijn veel te vroeg in Frankfurt en daarom gaan we naar het MMK, het Museum fur Moderne Kunst, waar een tentoonstelling is van Fiona Tan. Ik ken haar naam wel maar haar werk niet. Ze maakt installaties en time based arts. Installaties. Videokunst. Ooit begon ik mijn werkende bestaan bij de Vereniging voor Videokunstenaars. Maar dit terzijde.

Fiona Tan staat bekend om haar aangrijpende installaties, waarin de verkenning van identiteit, herinnering en geschiedenis centraal staat. Haar werk gaat over het vraagstuk van de blik: hoe kijken we naar beelden en via die beelden naar de wereld die ons omringt, en ook hoe kijken beelden, als spiegels, soms terug naar ons.

Het zijn wonderlijke beelden: een mini-landschap met een treintje, even denk je Maerklin, maar dan ook helemaal niet. Opnames door de jaren heen van  zeer serieus kijkende tweelingen. Een echtpaar bij de Niagara-watervallen. Het atelier van de kunstenaar. Het is zaak er lang te blijven en langzaam in de invloedssfeer van de kunstenaar  te komen.

Geen opmerkingen: