dinsdag 11 oktober 2016

Bezoekers

Wat is er toch aan de hand? Ik had altijd 150 à 200 pageviews per dag, met wel eens een uitschieter richting de 250, maar nu heb ik al weken soms wel tegen de 1000 bezoekers per dag. Wat is dat? Wie zijn dat? Het is zo stabiel dat het geen toeval meer is. Bij die oorspronkelijke 150 à 200 heb ik ook al geen idee wie dat zijn, ik kan een klein groepje ouwe getrouwen verzinnen. Tien twintig. Meer niet. Je kan niet verwachten dat mensen je negen jaar blijven volgen. Zo belangwekkend is het nou ook weer niet. Het bevredigt de nieuwsgierigheid, zeggen mensen. Zelf Bobby leest me al tijden niet meer. Maar wie dan wel?

Laatst op het Oorzaken-festival in De Brakke Grond zag ik schrijfster Elke Geurts op het podium. Ze vertelde over een podcast of hoorspel dat ze geschreven had. Ik ken haar boeken niet, maar haar blog 'Elke Dag' volg ik elke dag. Wat heeft ze nu weer beleefd? Ze schrijft over haar opgroeiende wijsneuzige dochters, haar wandelingen in het Diemer Park, haar sportschool, haar buurt, haar schrijven. Kostbare kleinoodjes zijn het steeds. Zij doet alleen tekst. Wit en tekst. Geen plaatjes.

Een paar weken geleden schreef ze dat ze een tijdje zou stoppen. En later weer zou terugkeren. Ik sprak haar aan in de zaal: Ben jij Elke Geurts van het blog Elke Dag? Ja, zei ze. Ik mis ze, zei ik. Ik begin denk ik gauw weer, zei ze. Dat was het hele gesprek. Vandaag is ze weer begonnen. Hoeveel bezoekers zou zij hebben?

Geen opmerkingen: