dinsdag 18 juni 2019

Birsay


Ik wil graag naar Birsay omdat daar een mooi uitzichtpunt afgebeeld staat op de kaart. Het landschap is zo wijds, zo licht, er zijn geen bomen er is vooral weiland met veel Schotse hooglanders en andere runderen. Er is zoveel geschiedenis. De kerstening begon hier, hier kerstende St. Magnus, maar ook waren er Picten en Angelsaksen en Vikingen. Overal zijn gedenkstenen en opgravingen. De Vikingen hielden er zelfs een sauna op na, zo valt te lezen op een van de informatieborden.

In Birsay is een mooi verzorgd kerkje voor St Magnus, met een kerkhof, en mooi glas-in-lood en er begint een pelgrimsroute. Met vragen voor onderweg. 

En er is die landtong met prachtige vuurtoren. En de wolken zijn ineens weg. Omgeven door zoveel licht en ruimte bloeit een mens toch open.

We gaan naar de ferry om te vragen wanneer er plek is op de boot terug naar het vasteland, want iedereen waarschuwt ons: je móet reserveren. Dat op de bonnefooi-gedrag van jullie, dat kan écht niet. Jullie hebben wel héél veel geluk gehad tot nu toe. Hetzelfde geldt voor onze pitch op de camping, die kan any time via internet door een ander geboekt worden en dan moeten wij eraf. Nu hebben we vrijdag de ferry geboekt en tot vrijdag de camping betaald. 




Geen opmerkingen: