dinsdag 11 juni 2019

Wijk

De bestelster/ontvangster van de prent Marike woont in Wijk bij Duurstede en ik ga de ingelijste prent bij haar thuis bezorgen. Heb even een blik op Google Maps geworpen en besloten dat ik een toeristische route neem. Maar niet goed gekeken hoe die precies liep dus ineens moet ik heel Nieuwegein door om op de Lekdijk te geraken. Dat is trouwens een beeldschoon dijkje waar het gedicht van Marsman spontaan in je herinnering schiet: ‘Denkend aan Holland zie ik brede rivieren...’ etcetera. Het is een schier eindeloze tocht. Meerdere veerponten passeer ik: bij Vianen, bij Culemburg en bij Wijk bij Duurstede.

Ik vind het wel ingewikkeld met de Rijn, de Waal, de Lek, de Nederrijn en het Amsterdam-Rijnkanaal. Weet u hoe het zit? De Rijn komt Nederland binnen en gaat dan door als de Waal. En de Waal splitst wee op in Oude Maas, Nieuwe Maas, Hollands Diep en Haringvliet. en de Maas voor Bergsche Maas, en dan óók Hollands Diep Haringvliet. Er is een noordelijke arm die de Nederrijn heet. Die komt langs Arnhem, Oosterbeek, Rhenen, Amerongen en Wijk bij Duurstede. Bij Wijk kruist hij het Amsterdam-Rijnkanaal en dan heet hij verder de Lek. Maar dan is er nòg een noorderlijke tak - die heet Kromme Rijn, Leidse Rijn en Oude Rijn - en die komt bij Leiden/Katwijk in zee.

Marike woont in een nieuwbouwwijkje in de hoek van de Nederrijn en het Amsterdam-Rijnkanaal. We gaan eten en lopen langs de dijk van het kanaal naar de rivier naar het pittoreske oude stadje alwaar we een pizza eten. 



Geen opmerkingen: