dinsdag 18 juni 2019

Skara Brae


Ineens schijnt ‘s middags de zon weer. Ik wil graag een rondje rond the Mainland rijden en hier en daar uitstappen. Bobby wil graag naar wat prehistorische sites, die hier in groten getale zijn, waaronder Skara Brae. Er zijn daar ondergrondse huizen gevonden van zo’n 3000 jaar BC. Before Christ. Het stenen tijdperk. Het is in de vorige eeuw ontdekt na een grote storm die allemaal duinen wegblies. Er is nu een hele tourist trap omheen gebouwd met hoge entreeprijzen en een informatiecentrum dat veel aandacht besteedt aan wat we zien. De huizen waren ondergronds en allemaal hetzelfde ingericht met een ronde woonkamer met twee bedden en een vuurplaats en opbergkasten. Van steen. Waarschijnlijk gebruikten ze dierenvellen om het allemaal een beetje behaaglijk te maken. 

Het is dan wel een informatiecentrum,  maar ze/we weten niet zoveel. Hoe die mensen hier kwamen, hoe ze leefden, wat hun taal was, hun religie. Waar al die stenen en benen instrumenten voor dienden. Het moet een vredig samenlevinkje geweest zijn, want wapens zijn er niet gevonden.

Er is ook nog een Huis waar de familie woonde die het allemaal ontdekt heeft. Een huis met heel veel kamers vol historische spulletjes. 

Van Leen heb ik geleerd dat als de wederhelft weer eens úren in het museum doorbrengt waar jij zelf in twintig minuten klaar bent - jij een e-book op de telefoon klaar hebt staan om te lezen, of gaat tekenen. Dat tekenen was ik even vergeten, die heb ik niet bij me.


Geen opmerkingen: