maandag 3 juni 2019

Hollandsche IJssel

Vandaag doen Will en ik een stukje Hollandsche IJssel op onze maandagwandeling. Die begint bij restaurant / jachthaven Marnemoende een eindje boven IJsselstein. Door de Rijnenburg Polder onder De Meern rijden we er naar toe. Het is eigenlijk heel dichtbij. Wéér een prachtig stukje Hollandsch polderlandschap ontdekt. Dat gebied staat trouwens enorm onder druk omdat er plannen zijn om er 11 maxi-windmolens en zonnepanelen te zetten. Daar is de omgeving - tot Woerden aan toe - natuurlijk fel op tegen. Maar nu is het nog even idylle ten top.

Het is een onbekend stukje land in de oksel van de A2 en de A12. Maar je merkt daar weinig van. Deze IJssel is een zij-armpje van de Lek beginnend bij Nieuwegein/Vreeswijk. Het loopt via IJsselstein naar Montfoort, Oudewater, Gouda, Krimpen aan de IJssel en Capelle aan de IJssel. Dat laatste stuk vanaf Gouda is de Hollandsche IJssel veel breder en het gebied industriëler dan dit eerste stuk, dat pure idylle is. De rivier een beetje zoals de Vecht maar zonder villa’s en landhuizen. Boerenland zoals God het bedoeld heeft. 

Dit Marnemoende bestaat sinds 2006 en is opgezet vanuit een boerenbedrijf. Je ziet wel dat boerenbedrijven evenementenlocaties worden, of kinderopvang, of zorgboerderij, maar een jachthaven had ik nog nooit gezien. Geen idee waar de mensen met hun jachten vanuit Marnemoende naar toe varen. Die Hollandsche IJssel is niet verbonden aan meren zo te zien. Er zijn ook houten studio’s op het water te huur. Voor een moment voor jezelf.

Verder lezen:
Omwonenden Polder Wijnenburg
- Wikipedia over de Hollandse IJssel
- De geschiedenis van Marnemoende

Geen opmerkingen: