donderdag 12 september 2019

Taupe

Schoenen. Ook zo’n ding. Af en toe heb ik geweldige schoenen, dan loop ik er een jaar op en dan zijn ze op en moeten er nieuwe komen. Dan wil ik liefst precies dezelfde maar die zijn er dan niet meer. Liefst wil ik pittige schoenen waar ik een beetje vrolijk van word. Laarsjes draag ik niet meer sinds de val, plat is het devies. Sneakers. 

En dat is een beetje het probleem. Ik vind de sneakers niet meer zo leuk. Honderden sneakers zijn er te koop, maar niet meer die leuke half hoge. Het zijn nu sportschoenen wat de klok slaat. Iedereen draagt sportschoenen. Mijn laatste paar kocht ik bij Ziengs, ik heb toen nog een lofzang op Ziengs gehouden. Slangenleren sneakers. Trots op. Maar mijn tenen hadden niet genoeg ruimte, bleek steeds na een half uur lopen. En het werd ook niet beter met de weken en maanden. Dus liet ik ze oprekken en het hielp wel een beetje, maar niet echt. Mijn wandelschoenen was ook iets mis, daar waren de haakjes waar je de veters in haakt van af geschoten. Ook daarvoor naar de schoenmaker.

Schoonmama had in haar nalatenschap ook een soort zwarte sneakers. Nieuw. Het prijsje zat er nog op. 330 euro. Ze waten goed en degelijk en stevig en Bobby en zijn zus vonden ze echt wat voor mij. Het zijn écht geen oude-dames-schoenen’, drongen ze aan. ‘Ze zijn echt leuk! Echt iets voor jou.’ Nadat ik tien keer nee had gezegd en ze maar bleven aandringen nam ik ze maar mee. Maar ze zijn zwart en ik word er niet blij van. Er zit geen speelsigheid in.  

Kortom: al weken loop ik sneakerwinkel in sneakerwinkel uit. Wanhopig. Ik snap de hedendaagse sneakers niet. Ik vind ze lelijk en voor gymschoenen te duur. Ik kijk bij de Nike-shops en bij Bristols en alles daartussen en ik weet het niet. En ineens stuit ik ergens in een sneakerwinkel op taupe-kleurige suède Nikes. Taupe is wel de meest onuitgesproken kleur die er is; iets tussen grijs, lila, beige en oudroze in. Dat vind ik mooi. Ze hebben ze alleen niet in mijn maat en het is een oud model, dus het is niet meer te bestellen. 

Moet je niet tegen mij zeggen, dus nu heb ik ze. Gescoord in Bilthoven. Oudroze stond op de site. Zijn ze taupe, vraag ik. Plume heet de kleur, zei de verkoper. 

Mijn nieuwe oude Nikes lopen verrukkelijk. Verrúkkelijk. Waarom heb ik niet eerder Nikes gekocht? Omdat ik tegen dat gehype van merken ben. 


Geen opmerkingen: