vrijdag 26 juli 2024

De eenzaamheid

Gelezen: een Noorse roman getiteld De eenzaamheid in het leven van Lydia Ernemen door Rune Christiansen. Gevonden in de e-bibliotheek, op zoek naar Scandinavische titels. Vanwege Denemarken.

Misschien denkt u: wanneer leest ze dan? Want het campingleven met zijn honderden ditje en datjes en loopjes en de uitstapjes vragen nogal wat overgave aan de ditjes en datjes. Maar ons verschil in bioritme geeft ruimte om te lezen. Bobby slaapt in de vakantie van 24u tot 10u, en ik van 23u tot 06u. Dus ik lees 's avond en 's morgens. Als ik lang (voor)tenten loop waar mensen een boek lezen dan ziet dat er vrediger uit dan mensen op de tefefoon.

Hoofdpersoon van deze roman is Lydia, jonge vrouw, dochter uit een zwijgzaam boerengezin uit Noord-Zweden. Haar vader werkt dag en nacht op het land en aan het huis, haar moeder is teleurgesteld. Lydia studeert voor dierenarts en komt te werken in een praktijk in een Noors stadje. Ze doet haar werk en de dingen in en on huis. Heel alleen, maar niet heel treurig, het is zoals het is. Ze is bezig met waar ze mee bezig. Een korte relatie heeft ze met een stagiair op de praktijk, maat als hij weer vertrekt na afloop van zijn stage maakt zij het uit. Er worden nauwelijks woorden aan gewijd. Vriendschap sluit ze met een jongetje uit het dorp, die veel bij haar komt spelen. Haar ouders spreekt of ziet ze nauwelijks. Alleen als ze sterven, dan is ze er toevallig in de buurt. Aan het eind krijgt ze toch een man, een acteur. Ze zijn graag bij elkaar maar er worden niet veel woorden aan de liefde gewijd. Ze krijgen zelfs een dochtertje die ze naar haar moeder noemen. Het is een wonderlijk mooi sferisch boek

Het boek is uitgegeven door uitgeverij Oevers te Zaandam. Die ken ik eigenlijk niet. Van voor mijn tijd. Ik vind een interview met de uitgever door Maarten in Boekblad. 2021. Toen was ik er al weg. Met hem heb ik gewerkt van 2000 tot 2018. Heel lang. Eerst was hij in dienst en na een paar jaar werd hij free lancer. We gingen vaak samen naar Frankfurt. De laatste jaren gingen we ook wel buiten het werk met elkaar om. Toen ik weg moest bleef hij free lancen. Ik kon wel weer eens contact zoeken.

Geen opmerkingen: