zondag 19 september 2010

Schola Cantorum Amsterdam

Om de zondagsrust in stijl af te sluiten gaan we naar de Vespers in de Nicolaaskerk. Daar worden zondags om 17 uur Gregoriaanse avondgebeden gezongen, om de week afwisselend een mannen- en een vrouwenkoor. Schola Cantorum Amsterdam heet het koor. Vandaag zingt het het vrouwenkoor. Er zingen maar vier vrouwen in. En witte pijen met een koord om het middel staan middelbare vrouwen niet echt. Maar als ze zingen ben je dit soort futiele uiterlijkheden onmiddellijk vergeten.

Het is prachtig. Ik kan geen componist noemen, want zoiets biedt het Gregoriaans geloof ik niet.

Het schemert al als we aankomen, het is er half duister, ook binnen, en er zijn maar een paar tientallen toehoorders, van wie minstens de helft loslopende toeristen. De muziek cirkelt om je hoofd, door je hoofd, je moet je er helemaal aan overgeven en het is heerlijk. Kon je maar elke dag je dag hier zo afsluiten.

Voor wie zich zorgen mocht maken: ik ben niet helemaal vergeestelijkt hoor. Na afloop van de Vespers gaan we naar de afterparty van Nichtje's verjaardagsfeestje, waar we chips eten, wijn drinken en de foto's van haar beklimming van de Kilimanjaro bekijken.

Geen opmerkingen: