donderdag 9 september 2010

Malkander

Te Bos & Lommer begon mijn Amsterdamse wooncarrière. Aan de Twee Koningskinderenstraat ('Het Waren Twee Koningskinderen, Zij Hadden Malkander Zo Lief, Zij Konden Bij Malkander Niet Komen, Het Water Was Veel Te Diep) had ik mijn eerste zelfstandige woning. Het heette daar een achterstandswijk te zijn met veel Marokkanen, maar ik ervoer dat niet. Er waren geen probleem bij ons in de straat. Ik was erg dol op mijn Marokkaanse buren. Verder woonden er veel bejaarden.

Dat is nu veel minder, ik denk dat er veel ouderen overleden zijn inmiddels, en de buurt is verjongd. En betaalbaar. Dus de wijk hipt op.

Ik was ook toen al gelukkig in Bos & Lommer. Goeie winkels had je aan de Bos & Lommerweg. Een van de beste was boekhandel Omta. Het was er een zooitje, je kon er niets vinden, maar ze hadden alles. En nu is die winkel onlangs overgedaan aan een jonge fanatieke enthousiaste veelbelovende startende boekhandelaarster die hem herdoopt heeft tot De Nieuwe Boekhandel.

Gisteren was de Opening. Ik Was Erbij en Hani501 was er ook weer bij - waar is zij niet bij - en zij fotografeerde onder meer de oude moeder Omta, die in 1948 of daaromtrent met haar man de winkel opende. En haar zoon en schoondochter Marike die daarna de boekhandel deed, en van wie ik altijd de boeken kocht. Ze namen ook de eerste dichtbundel van Annelies (die toen ook in Bos & Lommer woonde) in consignatie. Nu heet dat niet meer commercieel te zijn. Ik hield van ze.

Geen opmerkingen: