zondag 6 oktober 2019

Sifan

Erg onder de indruk van Sifan Hassan. Wie niet? Ik ben niet zo’n sportfanaat dus heel veel sport gaat geheel aan mij voorbij. Maar Bobby wil natuurlijk het WK Atletiek zien en ik moet zeggen; het is ontzettend leuk im mee te beleven. Dat kogelstoten. De hordenloop. De Hink-Stap-Sprong. Al die types. Maar onze eigen Sifan is een wereldwonder. 

Ze is van 1993. Ze kwam in 2008 als 15-jarig meisje in haar eentje uit Ethiopië naar Nederland. Eerst Ter Apel, toen Zuidlaren in een centrum voor minderjarige asielzoekers. Toen Leeuwarden waar iemand haar hielp. Ze ging weer hardlopen, wat ze in Ethiopië ook al recreatief had gedaan, maar had niet eens geld om schoenen te kopen. In Eindhoven vond ze een Ethiopische gemeeenschap waar ze zich thuis voelde. Ik zoek het er allemaal nog wel bij, later. 

Sinds 2013 is ze genaturaliseerd Nederlander en doet ze voor Nederland mee me wedstrijden. Ze gaat als een speer. Maar erkenning gaat langzaam. De andere ster de blonde sprinter Daphne Schippers doet het beter in de media. En nu dan dit. Ik zat beide races op het puntje va mijn stoel. Ze heeft nooit veel willen zeggen over de reden van haar vlucht uit Ethiopië dan. Ik wilde vrij zijn.

Geen opmerkingen: