donderdag 31 december 2020

I.M.

Gezien: de tv-serie I.M. over Ischa Meijer en Connie Palmen, geregisseerd door Michiel van Erp. Ischa Meijer overleed 25 jaar geleden en er is dit najaar veel rond en over hem verschenen: zijn boeken herdrukt, twee biografieën en nu deze film gebaseerd op Connie Palmens boek. Ik herinner met het verschijnen van dat boek nog goed. Er was enorm veel kritiek op dat zij Ischa Meijer zo naar zich toe getrokken had, dat zij zich zo overgeleverd had aan hem, dat er zoveel meer vrienden vriendinnen en geliefden waren in zijn leven. De actrices Olga Zuiderhoek, herinner ik me als een van hen. De andere namen weet ik niet meer, artikelen uit de periode voor internet zijn niet gemakkelijk op internet te vinden. Ik was nooit zo van Connie Palmen, haar debuut De wetten sprak me helemaal niet aan, maar De Vriendschap boeide weer wel. Over vriendschappen en verslavingen. Vrouwenverslavingen: drank, eten en vriendschappen. 

Nu dus een film over haar grote liefde met Ischa Meijer die vier jaar duurde tot zijn plotselinge dood. Van 1991 tot 1995. Palmen is van de grote liefdes, daarna kwam haar tweede grote liefde Hans van Mierlo. De film IM is de laatste dagen overal de hemel in geprezen. Ook ik heb zeer geboeid zitten kijken. Die acteurs zijn heel goed gecast en goed.

Ik heb alleen wat reserves bij uitvergrote bekende Nederlanders. Ischa Meijer, hij was heel groot en goed, eerst op de radio en later op tv, maar ook vaak zo scherp en onaangenaam. Ik begreep niet waarom hij zo scherp moest zijn, ik vond dat vaak niet nodig. Bij hem was de oorzaak dat hij een gekweld mens was, kind van Joodse ouders die het concentratiekamp Bergen-Belsen hadden overleefd. Als baby had hij met zijn ouders daar gezeten. 

Michiel van Erp maakte een paar jaar geleden ook de film/tv-serie over Ramses Shaffy. Die raakte mij meer dan deze maar dat kwam natuurlijk ook door zijn prachtige liedjes. Deze film is heel goed gedaan, de acteurs Ramsey Nasr en Wende Snijders zijn overtuigend, maar de personen die zij spelen spreken mij minder aan. Of moet ik nu een biografie over Ischa gaan lezen? 

Geen opmerkingen: