woensdag 20 september 2023

And the Mother did Weep


Wat we dus gaan zingen op die uitvaart: uit het 'Stabat Mater' van Karl Jenkins 'And the Mother did Weep'. Karl Jenkins? Nooit van gehoord.

Jenkins (1944) is een Welshe componist en een voormalig lid van de jazz-/rockformatie Soft Machine. Hij bespeelt onder andere saxofoon, hobo en piano. Zijn vader was behalve leraar ook organist en dirigent en gaf zijn zoon een brede muzikale opvoeding. Karl werd zo hoboïst bij het National Youth Orchestra of Wales, waarna hij muziek ging studeren aan de universiteit van Cardiff en de Royal Academy of Music in Londen.

Aanvankelijk werd hij in beperkte kringen beroemd als jazz- en rockmuzikant, die zich vooral bezighield met de saxofoon, toetsinstrumenten en de hobo. Hij voegde zich bij de jazzgroep van Graham Collier en werd medeoprichter van Nucleus, een baanbrekende jazzband die in 1970 de prestigieuze eerste prijs op het Montreux Jazz Festival binnenhaalde. 

In 1995 maakte Karl Jenkins een begin aan zijn crossover-project Adiemus, met het album Adiemus: Songs of sanctuary en de single "Adiemus". Dit project is gebaseerd op klassieke muziek, maar is erg gevarieerd. Zo zijn er invloeden van jazz in te herkennen, maar ook van klezmer en de azan, de muzikale oproep tot gebed binnen de Islam. Daar heb ik een cd-box van en dat heb ik in de jaren negentig veel beluisterd.

Daarna schreef hij veel gewijde muziek.

Geen opmerkingen: