zaterdag 11 juni 2016

Kaag

Kijk naar een aflevering van VPRO-Tegenlicht: 'Onderhandelaar in Libanon'. Het gaat over een Nederlandse hoge VN-diplomaat in Libanon, Sigrid Kaag. Ik had haar van de week een paar keer op de radio gehoord. De uitzending is een herhaling van een uitzending in december. Over de explosieve situatie in Libanon, die was al zo gespannen en nu wonen daar ook nog eens miljoenen Syriërs. 

Ze is een indrukwekkende vrouw. Ze is van 1961, 55 dus, maar dat zou je haar niet geven, hoogblond. Haar man is een Palestijn, ook een diplomaat, ze wonen in Beiroet maar hebben ook een huis in Oost Jeruzalem. Vier kinderen. Een stukje huiselijk leven komt ook in beeld, maar vooral haar bezoeken aan alle soorten mensen, hoogwaardigheidsbekleders, oude en nieuwe vluchtelingenkampen, VN-soldaten langs de grens tussen Libanon en Israël. 

Indrukwekkend wat die vrouw allemaal doet en aankan. Het maakt me heel nederig. In een ouder interview met haar in De Correspondent beschrijft de journalist een foto van haar waar ze veel vrolijker en losser op staat dan nu, met de ijzeren beheersing en glimlach die diplomaten eigen is.

Geen opmerkingen: