woensdag 13 oktober 2021

Overleven

Gezien: de documentaire ‘Hoe overleef ik’ over Francine Oomen. Een aflevering in de serie Uur van de Wolf. Ik geloof dat-ie vanavond wordt uitgezonden, maar ik heb ‘m al vooruit gekeken. Zij is een beroemde kinderboekenschrijfster die prijs na prijs van de Kinderjury won met haar ‘Hoe overleef ik’-reeks. Als persoon zonder kinderen las ik zulke boeken niet. Wel heb ik er eens een cadeau gedaan aan Jongste Nichtje toen die puber was. Ik had haar meegenomen naar de kinderboekwinkel aan de Rozengracht. Ze had geen idee en toen gaf ik dit. Een jaar of wat geleden maakte ze boek ‘De overstroming’ over de overgang. Tekeningetjes en tekstjes geloof ik. Ik zal eens iets lenen bij de bieb.

Nu dus een uur documentaire over haar grote geheim, het seksueel misbruik toen ze een jaar of 13 was. Ze was een soort Lolita, zegt ze nu. Ze maakt daar nu een boek over. We zien haar in haar enorme stolpboerderij in Noord-Holland. Gigantisch atelier. Leuke kinderen. Een ex-man die helpt in de moestuin. Haar vriendin komt niet in beeld, daar heb ik over gelezen in diverse interviews. Maar ze zegt ergens dat het net uit is. Op een liefdevolle manier. Maar ze is slecht in commitment. Zodra iemand wil samenwonen of alleen maar samen een camper, klapt ze dicht. De keerzijde van de mooie succesvrouw: tobberigheid.

Het geheim maakte altijd dat er achter de succesvolle buitenkant een onzekere binnenkant was. Dat ze geen nee had gezegd tegen de avances. Dat hij zei dat het liefde was en dat ze snakte naar liefde. Haar moeder had op háár dertiende iets dergelijks meegemaakt en het pas op haar sterfbed onthuld. Raar om te kijken naar zo’n vrouw in zo’n mooi huis, zo begaafd, en dan zo moeizaam formulerend. Waarom ga je dat allemaal aan heel Nederland laten zien? 

Terugkijken:

Geen opmerkingen: