vrijdag 1 oktober 2021

Mens & Milieu

Al zes jaar breng ik vrijwel elke dag mijn afval naar de container bij het winkelcentrum. Er zijn containers voor papier, voor wit glas, voor groen glas, voor gebruikte kleding en een voor verpakkingen - plastic en yoghurtpakken en dergelijke. In het kader van: je doet wat je kan. Nu zijn de containers voor verpakkingen opgeheven. 'Ineens' kan ik er niet eens van zeggen, want het is al maanden aangekondigd. Maar ik ben toch onaangenaam verrast. De gemeente zegt dat ze tegenwoordig beter zélf het afval kunnen scheiden dan zo via de gescheiden containers. Die zijn er ooit gekomen omdat de levensmiddelenindustrie het verwijt kreeg dat ze teveel plastic gebruiken. Toen er meer statiegeld-verpakkingen moeten komen.

Nu zijn die dunne fludderzakjes op de groente-afdeling afgeschaft en moet je het losse fruit zo los in je mandje gooien. Verder zijn nog steeds alle fruit per in dikke plastic bakken verpakt. Ik wil geen dik plastic, ik wil geen zes, ik wil twéé! Alles pleit ervoor om naar de Turkse groenteboer te gaan, die veel meer los verkoopt. 

Ik koop: hazelnoten, pijnboompitten, kipfilet, kiemen, garnalen, paprika, cherrytomaatjes, sperziebonen, yogonaise. Alles in plastic. Niet verpakt: komkommer, courgette, aubergine, mango, banaan.

Er komt ook een internetwinkel Pieter Pot met thuisbezorging die alles onverpakt aan huis gaat leveren. https://www.pieter-pot.nl

Geen opmerkingen: