zaterdag 2 oktober 2021

Burgerinitiatief

Ik heb een interview met de initiatiefnemer van deze tuin De Vlinderhof, we zitten op een bankje in de ochtendzon. Om ons heen een tiental vrijwilligers die ijverig onkruid wieden. Dit is een Geheimtipp, de eerste echte Nederlandse Piet Oudolf-tuin, ergens in het Máximapark. Het was 2009 dat de man die ik spreek erover begon te dromen en voorjaar 2014 dat het begin er was. Deze 'burger' droomde ervan dat de tuin dag en nacht open zou zijn, niet omhekt, geen  entree. Voor overheden is zo'n tuin veel te ambitieus en te duur. De mensen uit de buurt zouden de tuin onderhouden, beloofde hij. Een 'burgerinitiatief' zoals dat heet.

(Sinds deze Oudolf-tuin er is is er ook een gekomen in Wassenaar bij Museum Voorlinden (2016) en een bij Singer Laren (2018). En de tuinarchitect heeft zelf ook een tuin in Hummelo). 

Dat vind ik nou echt leuk werk: een onderwerp zoeken, je verdiepen, de mensen het hemd van het lijf vragen, en daar dan een stukje van maken. Het echte stukje maken moet nog, hier tik ik maar wat in het wilde weg.

Voor meneer de initiatiefnemer was het echt umdenken geweest: niet meer in geld denken. Gewoon doen. Zestig vrijwilligers uit Utrecht en verre omstreken (ook Gorinchem, Tiel, Arnhem) hebben de tuin opgezet naar het ontwerp van Oudolf, en sindsdien verzorgen ze hem met zijn allen. Elk jaar komen er zo'n twaalf vrijwilligers bij en verdwijnen er weer zo'n zes. Omdat ze er zo veel hebben is het niet zo kwetsbaar. De truc is dat de mensen de tuin als van henzelf ervaren. Mijn tuin. Sommigen hebben een perk helemaal onder hun hoede.

Geen opmerkingen: