Gekocht bij Polare Utrecht: De god van het lopen van Ineke Albers. Zij is theologe en fotografe en gefascineerd door het fenomeen lopen in verschillende culturen. Ze heeft het zowel over 'recreatief wandelen', 'loopmeditatie' als 'hardlopen'.
In Japen zijn er boeddhistische kloosters waarbij de monniken gedurende twaalf jaar lang hele nachten de berg op en af rennen, the running monks', teneinde de ultieme verlichting te vinden. Bij de Indianen in Noord en Zuid Amerika konden mensen ook het hele continent over rennen. Een soort van koeriers met een eigen wegenstelsel dat geen asfaltwegen waren. Die zouden veel langer / verder kunnen lopen dan de westerse marathonlopers, maar ze zijn dan weet niet goed in sprinten. In het westen zijn honderdduizenden mensen verslingerd aan hardlopen, maar die zullen die ervaring wel een gelukservaring noemen maar nooit spiritueel. Ik ben nog niet zo ver in het boek, ze probeert in die Japanse kloosters binnen te komen en gesprekken te voeren, maar ben al erg geboeid door dit onderzoek.
Lopen is voor mij ook steeds meer een thema. Tot voor kort was het een sociale bezigheid, en een soort van sportieve, maar ik loop steeds vaker alleen. Steeds dezelfde wandeling. De bevrijding door dat lopen. Het is blijkbaar een thema dat in de lucht zit: heb immers een tijd geleden ook al een filosofische gids over her wandelen gekocht.
Die foto op de cover vind ik prachtig: die Japanse monniken doen hun (hard)lopen op touwschoenen, moet je de outfits bij ons zien!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten