donderdag 15 februari 2024

Mens en matras

Het matras had zichzelf overleefd. Er moest een nieuw matras. Omdat toen we gingen samenwonen Bobby zijn boxspring in ons huishouden had ingebracht (ik was altijd een lattenbodem gewend geweest) wist ik niet zo veel over boxsprings en waarom die zo kunnen gaan wiebelen. Het is de vraag of we een heel nieuw bedmeubel moeten of alleen een nieuw matras. 

Enfin, wij vorige week naar Ikea om ons te laten voorlichten. Het matras had zich al heel lang overleefd, zei de verkoopster: 10 à 15 jaar staat ervoor. Dus wij zoeken een nieuw matras uit. Ik wil er graag twéé, om alleen van mijn eigen gewiebel last te hebben. Bobby wil liever één, omdat hij bang is voor een spleet tussen beide matrassen, een euvel je nogal eens op vakantie-adressen tegenkomt. 

Maar goed, we doen er toch twee, en wij gisteren de matrassen besteld en daarbij de optie aangekruist dat ze voor €20 het oude matras meenemen. Oef. Bijna €1200 euri. 

Vandaag komen ze de matrassen bezorgen. Wij in de ochtend het oude matras twee trappen naar beneden gezeuld. Loodzwaar. Groot. Onhandelbaar. Ik ben net naar de Danscursus als de Ikea-bezorgers maar als ik thuis kom staan nu alle matrassen in onze kamer. Zowel de nieuwe als de oude. De mannen wisten niet van oude matrassen en namen ze niet mee. 

Ikea gebeld. Ja inderdaad, dat deden ze niet meer, sinds januari, oude matrassen meenemen. Ja het klopt, je kon dat nog wel op de site aanklikken als optie. Dat moet nog bijgewerkt. Maar ze deden het niet meer. Het stond ook niet op de factuur. 

Bobby woedend. Wil boze brieven aan Ikea schrijven en reclameren. Maar ja. Denk je dat we dat matras in de auto kunnen vrotten? opper ik. Ja dat denkt hij wel. Nou ja, 'wij'... Dat moet hij dan grotendeels doen. Aan mij heb je niet zoveel bij zulke grote logge zware onhandelbare krengen. Ik heb het al helemaal in mijn rug gekregen van het zeulen van de nieuwe matrassen weer twee trappen naar boven.

Vraag niet hoe, maar het is gelukt. Alles naar de afvalscheiding. In de containers Karton, Huisvuil en Matrassen. En als ik thuis kom maak ik gauw het bedje op. En dan zie je er niets meer van. Alsof er niets gebeurd is. 'Je gaat het nog missen, dat wiebelen', voorspelt Bobby. 

Geen opmerkingen: