zaterdag 28 september 2024

Wicked Little Letters



In december 1918 verhuisde Rose Gooding met haar man Bill naar badplaats Littlehampton en raakte ze bevriend met haar buurvrouw Edith Swan. Het was wel een atypische vriendschap, want de zeer gelovige Swan en haar wilde, grofgebekte buurvrouw hadden maar weinig met elkaar gemeen. Toch trokken de twee toch naar elkaar toe, totdat een ruzie een wig dreef. En toen begon de onrust in het dorp.

Dit (waargebeurde) verhaal vormde de inspiratie voor de komedie Wicked Little Letters (2023), te zien op Netflix. De oerchristelijke spinster Edith wordt gespeeld door de geweldige Olivia Colman. We kijken naar het Engeland van de jaren 20, waar alles een beetje modderig en bruin is en waar de buren alles van je weten omdat de muren zo dun zijn en iedereen smult van roddels.

Nadat Rose en Edith ruzie kregen begon Edith anonieme brieven te ontvangen waarin ze werd uitgescholden voor de meest obscene dingen. En op een gegeven moment moest het hele dorp eraan geloven. De politie verdacht de wat losbandige  Rose en arresteerde haar, zonder enig bewijs. En dan wordt het een film over vrouwen die vechten tegen onrecht in een rechtssysteem dat hen structureel uitsluit en niet serieus neemt. Maar de personages zijn nogal stereotiep, zodat je het verhaal niet erg serieus neemt. Maar Olivia Colman en Jessie Buckley spelen zo goed dat het desondanks een plezier is om naar te kijken.

Geen opmerkingen: