woensdag 25 september 2024

Een nieuwe kijk

Naar het Singer Museum in Laren. Altijd weer een feestuitje. Ik mopper er wel eens op dat daar altijd hetzelfde hangt maar net iets anders gegroepeerd, maar het is zo mooi dat dat niet echt erg is. Nu zijn er een nieuwe tentoonstelling: 'Een nieuwe kijk'.

Ik vind het knap om elke keer weer een nieuwe insteek voor al die de beroemde werken te vinden en steeds weer de (oude en nieuwe) bezoekers te trekken. Deze tentoonstelling licht beeldbepalende verzamelaars uit (naast Anna Singer ook het echtpaar Groeneveld-Woerlee, Renée Smithuis en Els Blokker-Verwer), én de rol van vrouwen in de kunstwereld, of ze nu maker, model, verzamelaar, schenker, opdrachtgever of professional zijn.

Singer Laren heeft op dit gebied nog heel wat stappen te zetten. Ze geven dat toe en doen er wat aan. In deze expositie maken we kennis met een aantal bijzondere en vooruitstrevende vrouwen, onder wie als Else Berg, Gertrud Leistikow, Charley Toorop, Suze Robertson, Edle Alma-Saxlund, Lizzy Ansingh, Hetty Broedelet-Henkes, Constantia Arnoldia Balwé, Jo Koster.

Er zijn zowel publiekslievelingen te zien als zelden getoonde werken. Hoe vaker je de zelden-getoonde-werken ziet, hoe meer je ook bij deze kunstenaars de Aha-Erlebnis krijgt. Ik vind het mooi.

Geen opmerkingen: