zaterdag 11 maart 2017

Duinkerken

Gelezen: Oscar door Jan Siebelink. Lag op de tafel met nieuwe boeken bij de bibliotheek. Ik had er niet van gehoord. Mooi omslag: het schilderij 'Korenveld onder onweerslucht' van Vincent van Gogh. Trouwens was dat schilderij ook het omslag van De Graanrepubliek van Frank Westerman. De boeken verschenen ongeveer tegelijk. Maar dit terzijde. Het landschap ziet er paradijselijk ook, maar ondertussen...

Veel van Siebelink heb ik niet gelezen. Knielen op een bed violen over zijn vader de bloemenkweker en nog Een blauwe nacht, een roman over een liefde van een pensionado voor een jonge studente in Parijs in de jaren zestig.

Hier is de hoofdpersoon Oscar, een niet al te succesvolle leraar Engels in Den Haag. Zijn collega Id, een veel succesvollere docent ook Engels, is zijn enige vriend daar. Er komt een jonge vrouw werken, Esmee, met wie Oscar een verhouding krijgt, maar Oscar is getrouwd. Uiteindelijk stapt ze over naar Id, met wie ze trouwt. Dan breekt de oorlog uit, moeten Oscar en Id in het kader van de mobilisatie in militaire dienst, en in juni 1940 op geheime missie vis Duinkerken oversteken naar Engeland. Id overleeft het niet, Oscar verdwijnt naar Engeland. In 1945 komt hij terug, als Id herbegraven wordt en hij bij de begrafenis oog in oog staat met Esmee. En haar en public zoent.

Geen opmerkingen: