vrijdag 3 maart 2017

Het Kleine Café aan de Haven

Bij de bartafel in onze woonkamer heb ik maritieme schilderijtjes bedacht. Dat wordt ons Kleine Café aan de Haven. Daar gaan we plaatjes ophangen van de havens van ons levens, onder meer van Amsterdam en Rotterdam. En Maassluis natuurlijk.  Maar dan wil ik ook een plaatje van het Oranjekanaal, zeg ik. Want dat was met het Zandmeertje en het Sleenerzand het water van mijn jeugd.

Bobby vindt het Oranjekanaal niet zo maritiem. Dan moet je maar geen verkering nemen met een Drents meisje, zeg ik. Dat wordt een leuk project. Het bovenste schilderij vind ik in de collectie van het Drents Museum, het is van Louis Albert Roessingh en stamt uit 1907:

Ter tweede schilderij (hiernaast) is hedendaags, gemaakt door ene Marc Lisse uit Assen. Hij heeft het in 2006 gemaakt voor een expositie over het Oranjekanaal. Het Oranjekanaal was een volkomen mislukt project. Er voer en vaart ook nooit een boot door. En toch houd ik ervan. Voor wie het interesseert: de geschiedenis

En terwijl ik google op afbeeldingen van het Oranjekanaal stuit ik op een tekening van mijzelf van het Amsterdam-Rijnkanaal bij de Zeeburgerdijk. Links mijn voormalige thuis, rechts Camping Zeeburg. Een raadsel dat dat plaatje opduikt, er staat echt geen Oranjekanaal in de tekst, maar het is in kader 'maritiem'wel een rake verrassing. Die mag ook. En misschien ga ik ook nog Utrechtse bruggen doen. Dit was een van de eerst inkleuringen van foto's. Toen had ik nog geen Stabilo-stiften, zie ik.

Geen opmerkingen: