zaterdag 4 december 2021

Hildegard Knef en Nina Hagen

Het afscheid van bondskanselier Angela Merkel was onderweg op de radio en ook in Kiko een onderwerp: zowel de militaire parade als de militaire kapel. Het woord tapfenstreich ofwel ‘taptoe’. (Dat is letterlijk voor ‘tap toe’. Er wordt geen bier meer geschonken). 

De kapel had op verzoek van die Angela dus behalve ‘Grote God wij loven u’ ook ‘Du hast den Farbfilm vergassen’ van punkzangeres Nina Hagen gespeeld, dat was de hit waarmee zij in 1974 de DDR binnenkwam. Nina Hagen was de dochter van de DDR-actrice Eva Maria Hagen, die tijd een relatie had met de dissidente dichter en liedjeszanger Wolf Biermann. 

De youngsters hier kennen geen Hildegard Knef en Nina Hagen. Dat die Merkel, net iets ouder dan wij, daar ook door geïnspireerd was hadden we niet verwacht. Maar ja, waarom niet?

Wij passen close reading toe op Knefs lied ‘Für mich solls rote Rosen regnen’ maar komen er niet helemaal uit. Wel romantisch. Wij oude Geschwister vertellen hoe wij toen wij twintig waren dansten op en meekrijsten met Unbeschreiblich weiblich van Nina Hagen. Dat was 1978. Over de zin ‘Ich schaff mit keine kleine Kinder an’ vertelt Zus4: ‘Lucie heeft zich daar aan gehouden, ik niet.’


Hildegard Knef:

De uitvoering van de Tapfenstreich:


Nina Hagens ontwikkeling:
 

De uitvoering van de Tapfenstreich:

Geen opmerkingen: