vrijdag 10 december 2021

Kleumen

Op Radio1 luister ik naar Humberto Tan met de verkiezing van het beste non-fictie-boek van 2021. Alle genomineerden komen aan bod: het is een heel interessant lijstje al kan ik de lijst genomineerde titels nu even niet ophoesten. 

Op een gegeven moment hoor ik een zin die me treft, het gaat over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het algemeen en de temperatuur op kantoor in het bijzonder. Het komt erop neer dat vrouwen het vaker koud hebben dan mannen. Vrouwen willen de verwarming hoger, zowel thuis als op kantoor, en doen vaker dan maar een extra vestje aan. Het levert thuis (en op het werk?) niet zo fijne discussies op. 

Dat raakt iets, want ik hoor Bobby inderdaad vaak mopperen op dat het ergens veel te warm is. Bij zijn moedertje was het te warm, bij de tantes was het te warm, en als ik de verwarming op 21 graden zet vind hij het ook veel te warm. Dus die staat hier altijd op 20 graden en ik doe daardoor vaak een dekentje over.

Nu hoor ik voor het eerst dat het wetenschappelijk is aangetoond dat mannen het eerder warm hebben dan vrouwen. Zij hebben spieren en wij hebben vet. En dat dat gráden scheelt. Dus of de een doet een extra vestje aan of de ander doet een vestje uit. Dat het wetenschappelijk aangetoond is helpt erg. Ik zet vanaf nu de thermostaat op 21.

Geen opmerkingen: