donderdag 23 december 2021

Alexine

In de ban van Alexine Tinne, 19-e eeuws fotografe en ontdekkingreizigster. Beroemd. Er zijn veel boeken over haar geschreven, maar ik heb er geen gelezen. 

Nu is er weer een verschenen met daarin haar fotowerk, bij een foto-expositie in het Haags Historisch Museum (daar ben ik nooit geweest). Die tentoonstelling is niet te bezoeken nu, maar ik heb het boek maar besteld, dat inderdaad vol oude foto’s staat uit de allereerste fotografie-jaren halverwege de 19e eeuw, toen er nog met glasnegatieven werd gewerkt. E

Dan stoort het als je haar basis-ontdekkingsreizigersverhaal niet goed kent. Dochter uit een puissant rijke Haagse familie. Vader vroeg overleden, die rijk geworden was van de suikerplantages in Guyana. Dus moeder en dochter konden het geld niet op krijgen. Zij gingen reizen. Niet met zijn tweeen, maar met een enorm gevolg, als twee koninginnen. U weet het ongetwijfeld allemaal, ik ben vast de enige die dit niet weet. Maar nu wel.

De  hele middag gelezen en gekeken wat los en vast te vinden is, inclusief twee afleveringen van een VPRO-serie ‘Hanlons Helden’ uit 2013 met Redmond O’Hanlon die haar achterna is gereisd de Nijl af. En daar in de woestijn ook nog Arita Baaijens met haar drie kamelen tegenkwam.

Geen opmerkingen: